Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazija naujus mokslo metus pasitinka atsinaujinusiomis viešosiomis erdvėmis

slaidas1
slaidas2
slaidas3
slaidas4
slaidas5
slaidas6
slaidas7
slaidas8
slaidas9
slaidas10
slaidas11
slaidas12
slaidas13
slaidas14
slaidas15
slaidas16
slaidas17
slaidas18
slaidas19

Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazija naujus mokslo metus pasitinka atsinaujinusiomis viešosiomis erdvėmis

Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijos istorija iškeliavo į viešas erdves. Pasak direktorės Astos Sakalauskienės, labai įdomi mokyklos pastato istorija. Daugiausia čia veikė ugdymo įstaigos - du kartus pradinės mokyklos, prekybos mokykla, o karo metu jame buvo įkurta ir ligoninė. Po antrojo pasaulinio karo šis pastatas pradėjo kurti sporto mokyklos istoriją. Pokario metais šiame pastate buvo įkurtas internatas, kuris ilgainiui virto sporto mokykla-internetu. Apie tai plačiau kalbamės su mokyklos vadove A. Sakalauskiene.

Sarguno gimnazija direktore3

 

  • Papasakokite apie virsmo ir pasikeitimo idėją

Vasarą nemažai laiko praleidau mokyklos muziejuje ir buvo labai įdomu susipažinti su mokyklos istorija ir matyti šio pastato virsmus ir pasikeitimus.

Su kiekvienu pastato virsmu ateidavo vis naujas pirmasis direktorius ir tokių direktorių suskaičiavau berods net septynis. Visi direktoriai stengėsi, kad tobulėtų pastatas, jame gerėtų sąlygos. Metraščiuose rašoma, kad buvo stengiamasi ugdyti sportininkus ir sudaryti jiems sąlygas ugdytis.

Tada nusprendėme, kad reikia gimnazijos fojė pritaikyti edukacijai ir reprezentacijai. Kad įėjus į  pastatą matytųsi, jog tai yra ne pradinė, ne prekybos mokykla, o iš karto visi suprastų, kad čia juos pasitinka sporto gimnazija.

Esu labai dėkinga savo darbuotojams, nes visos tos idėjos yra kolektyvinės. Surėmę pečius, sutelkę idėjas mes iš tiesų per vasarą padirbėjome ir pasitinkame savo mokinius šiek tiek atsinaujinę. Noriu, kad eidami į pamokas, mokiniai galėtų pasidžiaugti šios gimnazijos vaikų pasiekimais. Kai kurios čia, elementariame koridoriuje, eksponuojamos taurės tarnauja ne tik kaip šviestuvai, bet kaip reprezentacinė priemonė. Mokiniai galės matyti, kiek yra įdėta darbo, kad ją laimėti. Šios taurės ne materialine, bet pasiekimų prasme turi didžiulę vertę. Vieną taurę dziudo treneris statė su dideliu pasimėgavimu, nes ji kažkada buvo pereinamoji, bet trenerio buvo keturis kartus iš eilės laimėta. Tada varžybų komitetas nusprendė ją padovanoti treneriui. Aišku trenerių kabinetuose taurių yra ir dar daugiau, bet viešumoje demonstruojamos tos, kuriomis tikrai norime pasidžiaugti.

Siekiame, kad ilgainiui šios erdvės virstų edukaciniu koridoriumi, kuriuo einant matytųsi mokyklos istorija ir filosofija. Ir taip atskleistume šios mokyklos dvasią – čia gyvena sportininkai ir čia išugdomi aukšti sporto pasiekimai.  

  • Ar daug sportininkų išugdė mokykla?

Skelbiama, kad šioje gimnazijoje išugdyta 13 olimpiečių. Tuos duomenis dar patikslinsime, kai pereisime nuo pastato istorijos prie asmenybių paieškų ir būtinai norėsime jomis pasidžiaugti. Buvusių mokinių pasiekimai bus savotiška motyvacija ir dabartiniams gimnazijos auklėtiniams, kad jie nenuleistų rankų, matydami pavyzdžius, asmenybes ir siektų savo užsibrėžtų tikslų.

Žinome, kad baigę sporto gimnaziją mokiniai ne visada pasirenka sportą, ir nueina dirbti į įvairias sritis ir jose puikiai atsikleidžia. Štai vasarą gimnazijoje mokyklos baigimo 50-mečio proga lankėsi viena laida, kurių gretose yra garsių choreografų, garsių pedagogų. Labai smagu, kad sportas yra pagrindas nebūtinai tik trumpai sportininko karjerai ar tolimesnei trenerio karjerai. Sportas gali atverti ir kitas karjeros sritis.

Visa administracija įsitraukėme į šią istorijos paieškos veiklą ir visi, nuo aptarnaujančio personalo iki administracijos darbuotojo, tame dalyvavome, „virėme“, stebėjomės, žiūrėjome ir taip gimė visų mūsų bendras kūrinys. Dabar  laukiame mokinių įvertinimo ir reakcijos. Aš manau, kad ši mokykla yra miesto perliukas. Kažkur užsislėpusi, bet tikrai turime kuo didžiuotis, nes čia yra gilios tradicijos, įleistos gilios pasiekimų šaknys ir daug garsių sportininkų čia pradėjo savo karjerą.

  • Kuo dar atsinaujinote?

Šiemet atsinaujina viso švietimo sistema. Kartais šie žodžiai truputėlį gąsdina, bet mes esame sportininkai, nieko nebijome ir esame viskam pasiruošę. Džiaugiuosi, kad tame virsmų ir mokytojų trūkumo kontekste mes startuojame sėkmingai ir darniai.

Šiais metais atsisveikinome su ilgamečiu 41 metus treneriu išdirbusiu Aleksandru Mitunevičiumi, ir džiaugiamės gimnazijos bendruomenės gretas  papildžiusiu nauju dviračių sporto treneriu Dimitrii Leopold. Tikimės, kad dviračių sportas ir toliau sėkmingai bus vystomas mūsų gimnazijoje ir viliamės kad šis treneris prisidės prie aukštėjančių sporto pasiekimų. Taip pat turime ir naujų mokytojų ir naują bibliotekos vedėją.

Mūsų mokyklos esmė – stiprūs mokytojai ir autoritetingi treneriai. Džiaugiamės, kad tie virsmai yra kokybiški.

  • Ar klasės užpildytos?

Naujus mokslo metus pasitinkame pilnai užpildytomis klasėmis. Džiaugiamės stabiliu mokinių skaičiumi. Moksleivių geografija išlieka ta pati – visa Lietuva. Kaip sužinojome nagrinėdami istoriją, taip būdavo visais laikais.

Sarguno gimnazija5

Mokyklos pasirinkimą lemia sporto šaka ir treneriai. Lietuvoje esame trys sporto gimnazijos ir kiekviena turime savo stipresnes sritis ir tai dalinai lemia mokinio pasirinkimą, kurioje Lietuvos sporto gimnazijoje jam mokytis.  

Turime 10 ukrainiečių, kurie pernai baigė išlyginamąją klasę ir sėkmingai tęs mokslus mūsų gimnazijos klasėse. Manau, kad tie išlyginamieji metai padėjo jiems pilnai integruotis į lietuvišką mokyklą.   

Kaip ir kasmet mokykloje ir bendrabutyje atlikti kosmetiniai remontai, o didžiausias mūsų rūpestis ir slaptas džiaugsmas – pamažėle judantys priestato projektavimo darbai, kuriame įsikurs miesto ir gimnazijos poreikius atitinkantis didelis kelių aukštų sporto salių (apie 3 tūkst. kv.m.) kompleksas.

  • Kaip vertinate pirmuosius gimnazijos vadovavimo metus, pirmuosius žingsnius šioje gimnazijoje?

Buvo labai įdomūs metai. Atėjus į specializuotą sporto gimnaziją pradžioje kirbėjo mintis, kad gal nepataikiau ir klausiau savęs, ar tikrai čia mano vieta?  Praėjus metams galiu pasakyti, kad tikrai jaučiuosi suformavusi stiprią gimnazijos komandą, labai džiaugiuosi administracijos darnia komanda, draugiška bendradarbiavimo kultūra, bendruomeniškumu. Smagu čia pas mus gyventi, manau, kad smagu ir dirbti. Jei darbe žmonės nebijo pasakyti, nebijo pasiūlyti, nebijo klysti, teikia idėjas, tai manau, kad kolektyvas dirba darniai. Ir aš pati jaučiuosi čia darnios komandos dalimi.

Dėkoju už pokalbį ir linkiu sėkmės.

Panevėžio Raimundo Sargūno sporto gimnazijos informacija

Prisijungę

Dabar svetainėje vienas svečias ir narių nėra

Prisijungti